субота, 30 травня 2015 р.

Звіт
з лабораторної роботи № 4
студентки фізико-математичного факультету,
5 курсу, 2 групи
 Дзини Лариси Сергіївни
Тема лабораторної роботи: Завантаження файлу з Інтернету.
Мета: ознайомитися із функціями FTP, навчитися завантажувати файли за
допомогою FTP.
Порядок виконання: 
1)
     1. Запускаю браузер Coogle Chrome.
     2. На панелі Адреса ввожу: http://www.ex.ua   (один з працюючих ftp-серверів).
      
    3. Завантажую цікавий файл до «файлообменника», використовуючи сторінку завантаження файлів.
( сторінка-посилання на завантажений мною файл http://www.ex.ua/623352251813 )
2)
1.     Завантажую у браузері сторінку за посиланням http://rapidlinks.ru
2.     Переходжу до каталогу „Книги”. Знаходжу з переліку книг, потрібну мені («Танк Т-72»).
3.     Знаходжу посилання для завантаження.
 Натискаю на посиланні. Після завантаження сторінки файлообмінника натискаю на кнопці [Free user], чекаю процес завантаження файлу і у діалоговому вікні „Зберегти як” вибираю місце для збереження файлу.
Переконуюся, що завантажений файл можна використовувати відповідно до його призначення. 
Контрольні питання
1.     Поняття протоколу, FTP, файлообмінник.
Протокол  заснований на стандартах набір правил, що визначає принципи взаємодії комп'ютерів в мережі. Протокол також задає загальні правила взаємодії різноманітних програм, мережевих вузлів чи систем і створює таким чином єдиний простір передачі.
FTP – інтерфейс користувача, що реалізує стандартний протокол передачі файлів. Цей сервіс дозволяє користувачу передавати файли між двома комп'ютерами, з'єднані між собою локальної (LAN) чи глобальної (WAN) мережею.
Файлообмінник – (файлхостінг, файловий хостинг, файловий архів) – сервіс, що надає користувачеві місце для зберігання його файлів і забезпечує до них доступ інших користувачів інтернету.
2.     Недоліки FTP.
- двопортовий, активний і пасивний режими – протокол важко різати на мережевому екрані (необхідний stateful firewall);
- відсутність поняття кодування;
- відсутність об'єктно-орієнтованої команди LIST
- відсутність вбудованих механізмів шифрування; в HTTP є HTTPS (SSL, TLS);
- telnet; в стандарті FTP написано, що FTP використовує в якості транспортного протоколу telnet; багато юніксових серверів це реалізують.

3.     Особливості завантаження файлів через Інтернет.
Є багато типів файлів, які можна завантажувати з Інтернету: документи, зображення, відео, програми, розширення та панелі інструментів для браузера тощо. Після вибору файлу для завантаження браузер Internet Explorer запитає, яку дію ви бажаєте виконати з файлом. Ось кілька дій, які можна виконати залежно від типу файлу, що завантажується.
·        Відкрити файл без збереження його на ПК.
·   Зберегти файл на ПК у стандартному розташуванні для завантажень. Після виконання браузером Internet Explorer перевірки безпеки та завершення завантаження файлу ви можете на вибір відкрити файл, папку, у якій його зберегли, або переглянути його в диспетчері завантаження.
·   Зберегти як – вибір іншого імені файлу, типу файлу або розташування завантажень на ПК для збереження файлу.
· Виконати програму, розширення або файл іншого типу. Після того, як браузер Internet Explorer виконає перевірку безпеки, файл буде відкрито та виконано на ПК.
·   Скасувати завантаження та повернутися до перегляду веб-сторінок.
Можна також зберігати файли меншого розміру, наприклад окремі зображення, на ПК. Для цього натисніть і утримуйте (або клацніть правою кнопкою миші) зображення, посилання чи файл, які необхідно зберегти, а потім виберіть пункт Зберегти зображення. Якщо використовується класична версія браузера Internet Explorer, клацніть правою кнопкою миші зображення або посилання та виберіть пункт Зберегти зображення як або Зберегти об’єкт як.
4.     Відомі файлообмінники та особливості їх роботи.
1.     EX.ua — найбільший український файлообмінник, заснований влітку 2009 року. Усі сервери розташовані на території України. Сервіс дозволяє завантажувати файли до 50 ГБ. За даними Alexa.com, станом на листопад 2011 року, EX.ua займав 10 місце найвідвідуваніших сайтів серед українських інтернет-користувачів
2.     4shared  — один із наймасштабніших файлообмінників у світі, що надає послуги хостингу та обміну файлами. Заснований у 2005 році. Станом на травень 2015 року 4shared займає 158 місце у рейтингу найвідвідуваніших ресурсів інтернету за версією Alexa. Щоденний обмін данними становить 317 терабайт; загальна вага завантаженних файлів – 940 терабайт; щоденна відвідуваність – більше 11 мільйонів; кількість користувачів – понад 5 мільйонів.
3.     Dropbox — файлообмінник та синхронізатор файлів від компанії Dropbox Inc. Dropbox має кросплатформений клієнт (Windows, Mac і Linux), за допомогою якого користувачі можуть завантажити файли на сервер Dropbox. Власні файли на Dropbox можна зробити доступними для інших користувачів чи для всіх охочих. Клієнт Dropbox синхронізує вказані користувачем файли на локальному комп'ютері з онлайновим сховищем. При цьому використовується так званий DeltaSync-метод, тобто на сервер передається не весь файл, а лише та частина що змінилася. Це дозволяє суттєво зменшити інтернет-трафік.
до 2 ГБ — безкоштовно;
до 50 ГБ — $ 9,99 / місяць;
до 100 ГБ — $ 19,99 / місяць;
від 1000 ГБ — корпоративні рішення;
  Додатково Dropbox пропонує реферальну програму — кожному запрошеному користувачеві та тому, хто запросив, додаються ще по +512 МБ. Таким шляхом можна збільшити ще на +16 ГБ запрошуючи інших до Dropbox. Крім того, Dropbox додає додатковий простір за виконання окремих акцій з тестування, коментарів у соціальних мережах та ін.

Немає коментарів:

Дописати коментар